Hoe hou ik focus?

In dit artikel vind je mijn inspiratie voor een betere focus. Voor mij werkt dit heel goed en het kan haast niet anders dan dat jij dit ook zo zult gaan ervaren. Ik deel mijn tips om focus te houden graag met je. Ik krijg hier namelijk zoveel vragen over dat het tijd werd om dit allemaal eens op een rijtje te zetten en een checklist toe te voegen. 

Hoe hou jij focus?

Ze zeggen wel eens dat je je als ondernemer als het ware in de Himalaya bevindt. In welke fase van je bedrijf je nu ook zit, of je starter bent of al jarenlange ervaring hebt, dit verandert niet. Wat men hiermee bedoelt te zeggen is dat er bergtoppen en (diepe) dalen zijn en die zullen er altijd blijven. Het is soms net het echte leven. 😉 Maar hoe zorg je er nu voor dat deze hobbels niet leidend zijn voor jouw route naar een succesvol bedrijf? Hoe voorkom je dat je tijd opgaat aan allerlei tussen-door-to-do-zaken? 

Focus tip 1: Neem tijd om eruit te stappen

Misschien wel het allerbelangrijkste advies wat ik ooit heb gekregen is, dat je de tijd moet nemen om er even uit te stappen om tot rust te komen. Je moet echt letterlijk afstand nemen, zodat je een beter zicht krijgt op jouw bedrijf en je rol hierin.

Niemand kan 7 dagen per week 100% op een hoog niveau succesvol zijn. Kijk naar topsporters, ook zij zeggen dat rust minstens zo belangrijk is als training van het lichaam. Jij bent jouw bedrijf, wees daar zuinig op!

 

Focus tip 2, 3, 4 & 5 ; -) Er is maar een JIJ en daar mag jij heel goed voor zorgen

Daarnaast is het belangrijk dat je gezond eet, goed slaapt, regelmatig beweegt en zo vaak mogelijk de natuur ingaat. Open deuren zou je kunnen zeggen, maar ik noem ze toch maar even. Zonder deze gezonde basis is het namelijk wel heel erg lastig om je te focussen. En daar wil ik het nu met je over hebben.

 

Wat is focus?

Wanneer je gefocust bent houd jij je aandacht gericht op waar je naar toe wilt. Je laat je niet afleiden door allerlei randzaken en hebt een duidelijk doel voor ogen. Wanneer dit doel je inspireert en je wordt er echt heel erg blij van, dan hoef je geen enkele moeite te doen om je te focussen. Dit gaat helemaal vanzelf. Maar stel dat het doel je niet echt interesseert of dat je meerdere interessante doelen hebt? Dan wordt het een stuk lastiger om focus te houden.

Je zou dus kunnen zeggen dat het afhankelijk is van jouw doelen hoe moeilijk of gemakkelijk het is om je aandacht hierop te richten. Stel nu dat je meerdere doelen hebt die je allemaal leuk en interessant vindt, maar doordat het er teveel zijn lijkt het of je niks afkrijgt. Alsof de dag voorbij is gevlogen en je voor je gevoel niks bent opgeschoten.

Of wanneer jouw doel eigenlijk niet zo interessant is maar je vindt dat je dit om de een of andere reden wel moet behalen? Check dan of je echt helemaal zeker weet dat dit moet. Als het antwoord JA is, maak het achterliggende doel dan zo aantrekkelijk mogelijk.

 

Focus tip 6: Visualiseer

Zoals Marga. Laat ik je meenemen in haar wens en haar worsteling, die ik heel goed kan begrijpen. Marga heeft zich namelijk voorgenomen om elke dag te gaan wandelen omdat ze af wil vallen. Ze heeft ergens gelezen dat dit een hele eenvoudige manier is en dat het echt goed werkt. Het kost niks en ze kan gaan wandelen wanneer ze wil. Makkelijk in te passen in haar drukke leven zou je zeggen.

Maar Marga houdt niet van wandelen en vindt het maar suf om in haar eentje een eind te sjouwen, zoals zij het noemt. Ze dreigde af te haken. Totdat ze in zag dat haar achterliggende doel niet alleen het afvallen is, maar vooral dat ze weer lekker mee wil kunnen rennen en spelen met de kinderen. Dan moeten er echt een paar kilo’s af wil ze dit vol kunnen houden.

Zodra ze het plaatje voor zich kan zien en hoort hoe haar kinderen gieren van de pret omdat ze samen met mama tikkertje spelen en ze daarbij ook voelt hoe blij ze hiervan wordt, dan, ja dan is elke dag een wandeling maken een koud kunstje.

 

Checklist focus tips!

Ik zet de basis voor een goede focus nog eens voor je op een rij. Ik beloofde je immers een checklist 😉

  • Goede nachtrust
  • Gezond eten
  • Lekker bewegen
  • Ga zoveel mogelijk de natuur in
  • Neem de tijd om eruit te stappen
  • Visualiseren
  • Stilte

Mijn favoriete manier om met meer focus de dag te beginnen, zodat ik daar de hele dag profijt van heb? Dat is met stip de laatste tip: stilte.

 

Focus tip 7: Stilte

Wat voor mij echt het allerbeste werkt is elke ochtend 10 minuten stilte. Ik heb hier heel veel baat bij. Dit maakt voor mij een wereld van verschil en het zit gewoon ingebakken in mijn ochtendroutine.
Wil je weten hoe? Klik dan op: in 10 minuten per dag meer focus & energie!

Ik leg je graag uit hoe dit werkt en wat het me brengt. Jij kunt het ook! Doe je mee?

Wanneer je vragen hebt mail je me dan? gerry@gerryschultinga.nl