Oei, saldo tekort! Nee, dit gaat niet over geld. Ik wil het graag even met je hebben over emoties. Ik heb een hele praktische vraag: Hoe staat het met jouw emotionele bankrekening?
Heb ik die dan? Jazeker!

Laat ik je iets meer over vertellen over de emotionele bankrekening van Stephen Covey. Het principe is namelijk heel eenvoudig en het kan je veel opleveren.
Met de emotionele bankrekening bedoelt Stephen Covey de interactie tussen mensen en het effect hiervan op hun saldo. Zo werkt het: Als jij de ander iets gunt, graag helpt zonder meteen iets terug te verwachten en vriendelijk bent, dan heb je een positief saldo. De ander gunt jou ook het allerbeste en wil je hier graag bij helpen. Dat geeft een goed gevoel toch? Het saldo stijgt!

Heb je een saldo te kort en heb je geen idee hoe je de balans weer op orde krijgt?

Zoals Marike, zij had een enorm verlies geleden op haar emotionele rekening. Maar dit had ze zelf niet door. Ze had het jaren zo druk gehad met haar bedrijf, dat weliswaar beetje bij beetje groeide, maar waar ze ook een heleboel rompslomp van had.

“Ik begrijp het niet, dat personeel kan zich maar gewoon ziek melden en thuisblijven zolang het hun past. Beseffen ze dan niet dat het werk wel gedaan moet worden? En wie mag dat doen? En dan de klanten, die kunnen ook zo zeuren en ik moet nog vriendelijk blijven ook. Anders lopen ze weg. Dat kan ik me al helemaal niet permitteren. En dan heb ik het nog niet gehad over die koeriers! Ze barricaderen de straat en komen nooit op het afgesproken moment. Of er is wel iets mis met de levering, waardoor ik mijn klanten moet teleurstellen. Wat een sores.”

Kortom, het was voor Marike een hoop gedoe om de boel draaiende te houden. En voordat ze dan aan het einde van de dag naar huis kon, moest ze eerst langs haar zieke moeder om boodschappen te brengen. Ja, ze moest het allemaal alleen doen. Zo voelde dat voor Marike. Puf voor sporten of een vriendenavondje had ze niet meer. Dat begrijp je. Ze was uitgeblust en werd er niet bepaald gezelliger van. Ze was al een aardig eind op weg om een wrokkige nare vrouw te worden. Naast een negatieve sfeer creëerde ze ook een negatief saldo.

Remy- syndroom.

Wanneer je vaak kritiek hebt, vals speelt of alleen aan jezelf denkt, kun je niet van de ander verwachten dat hij of zij altijd het beste met jou voor heeft. Dat begrijp je vast. Jouw saldo zal snel dalen en je krijgt last van het Remi-Syndroom; het gevoel van alles alleen moeten doen.
En waarschijnlijk is dat ook zo. Je snapt vast ook  dat dit niet handig is en dat het je eerder van je pad afbrengt dan dat het je de goede kant op helpt.
Draai dit om!

Lees hoe 10 minuten het verschil maken.

Verhoog je saldo door vriendelijk te zijn, af en toe een compliment te geven of door te vragen waar je een ander mee kunt helpen. Dat geeft een goed gevoel en energie!
Wil jij geen Remy- syndroom maar wel meer energie? Wil je leren hoe jij dit zelf heel eenvoudig voor elkaar kun krijgen? 10 minuten per dagen maken het verschil, echt waar! Meer weten? Klik op onderstaande link.

Ja, ik wil alles weten over die 10 minuten

Warme groet,

Gerry