In mijn meer dan volle leven had ik een weekendje nìets gepland.

Echt niets, heerlijk! Natuurlijk moest ik wel eten, drinken en slapen, maar verder had ik alle ruimte om te doen wat ik wilde. Eigenlijk was het meer ‘zijn’ ipv ‘doen’ als je begrijpt wat ik bedoel. En dat voelde als een groot kado. Hoe eenvoudig kan het zijn!

En tegelijkertijd, hoe moeilijk is het in ons drukke bestaan te realiseren? Herken je dit? Hoe is dit voor jou? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Zijn of doen?

Stel je hebt een doorzichtige fles gevuld met helder water. Je neemt wat zandstrand en stopt dit in de fles. Wanneer je de fles nu goed schudt dan zal het water troebel worden.

Troebel water kun je zien als een metafoor voor een drukke geest en en helder water als een rustige geest.

Wanneer je de fles met het troebele water stil op tafel zet, zal het water na verloop van tijd weer helder worden. Dit gaat vanzelf. Zand is zwaarder dan water en de zwaartekracht zorgt ervoor dat het zand naar de bodem van de fles zakt. Des te stiller je de fles houdt – en dus minder doet- des te sneller het zand zakt en het water weer helder wordt.

Als je de fles weer beweegt of schudt, zal het water meteen weer troebel worden. Het tot rust brengen van je denken en loslaten van het piekeren werkt op precies dezelfde manier als het helder maken van troebel water in een fles.

Wanneer jij je aandacht naar het hier-en-nu brengt dan houd je de fles stil. Je geest zal in de loop van de minuten vanzelf kalmer en helder gaan worden, daar hoef je niets voor te doen. Sterker nog, het is beter om niets te doen, want voor je het weet ben je de fles met water aan het schudden!

Dit is namelijk precies wat er gebeurd wanneer je op wilskracht snel een bepaald resultaat wilt bereiken. Je raakt verwijderd van het hier-en-nu.

Bronnen: ABC van meditatie, Spiritueel bewust