Pak je tijd!

Dit is de titel van de workshop die ik afgelopen week heb gegeven. En het was een succes durf ik je wel te zeggen. Joke, een van de deelnemers, ging nog diezelfde avond op date met Kairos!

 

Wie is Kairos?

Kairos was in de Griekse mythologie de jongste en meest rebelse kleinzoon van Chronos. Chronos en Kairos zijn de twee gezichten van de tijd. Chronos is de meetbare tijd. Volgens de klok is elk uur gelijk. Het is de praktische tijd waarmee we afspraken maken en agenda’s inrichten.
Kairos is de beleving van tijd. Een uur kan voortkruipen of voortrazen afhankelijk van o.a. situatie, leeftijd en stemming. Kairos heeft dus niets met het tellen van seconden of minuten te maken.

 

                               

Op de eerste afbeelding zie je Chronos, hij wordt altijd afgebeeld met een zandloper. Hiermee kan de tijd gemeten worden. De tweede afbeelding is van Kairos met een weegschaal. Deze weegschaal staat symbool voor het in balans brengen van de praktische meetbare tijd en de ontspanning (het loslaten van de tijd).

Eigenlijk was Kairos een strategie om los te komen van die andere Griekse god van de tijd
Beiden zijn belangrijk. Chronos zorgt ervoor dat er structuur en orde is. Zou Chronos alleen regeren dan is de boog altijd gespannen. Kairos zorgt voor de ontspanning. Wanneer je ‘in het moment’ bent kom je vaak op de beste ideeën of tot de mooiste inzichten. De kunst is het bewaken van de balans tussen beide! Filosoof en schrijver Joke Hermsen heeft hier het prachtige boek met de titel ‘Stil de tijd’ over geschreven.

Wanneer had jij voor het laatst zo’n moment dat je de tijd vergat en even helemaal ‘los van alles’ was? Ik heb het vaak tijdens het sporten of douchen. Merk jij ook dat het juist deze momenten zijn waarop je ineens de oplossing weet of een geweldig idee krijgt? Ik vind het tof als je dit met mij wilt delen. Waar was je, wat deed en wat kwam er in je op? Ik hoor het graag. Mail je me?

Heb jij vrijwel nooit meer van deze tijdloze momenten en verlang je ernaar? Dat kan vrij eenvoudig. Begin bijvoorbeeld eens met korte pauzes tijdens je werkzaamheden te nemen, of ga naar buiten tijdens je lunchpauze.
Bron: Filosofie.nl

Workshop pak je tijd!

Wil je graag meer weten over Chronos en Kairos en wil je leren hoe deze kennis in je voordeel kan werken? Wil je tijd overhouden in plaats van verprutsen? Meld je dan aan voor een workshop met je team! Stuur me een mail of bel me gewoon 06 5179 0898. Ik denk graag met je mee!

Wat levert deze workshop jou op?

  • Rust
  • Concentratie
  • Focus
  • Tijd

Waardoor je met meer plezier en energie in het leven staat!

Wat is het niet?

  • Timemanagement dmv strakke schema’s en planning
  • De zoveelste hype tegen stress
  • Een trucje of kunstje

Wil je echt leren tijd over te houden en meer rust in je lijf voelen? Meld je aan samen met je team!