Hogendijk vertelt:„Ik ben gepromoveerd op de locus coeruleus, het zogenoemde ‘blauwe plekje’ in het brein. Een groepje van tienduizend cellen maakt daar noradrenaline aan, dat onze alertheid en onze schrikreactie bepaalt. Dat gebied is evolutionair oeroud. Honderden miljoenen jaren geleden bleek het bij vissen al aanwezig. Daar huist de fight or flight-respons die ervoor zorgde dat de vis op scherp stond bij een tegenstander of op de vlucht sloeg als er een roofvis naderde.”
Dat oer-oude stressrespons-systeem is ook bij mensen actief. En daar kun je behoorlijk last van hebben, zegt Hoogendijk. „We zijn oude opgelapte auto’s, met een alarmsysteem dat veel te vaak en te snel afgaat. Want wij worden allang niet meer bedreigd door roofdieren. De meeste stressoren zijn bovendien ingebeeld. Aan de meeste dingen waar we ons druk over maken, kunnen we niks doen. Het is goed om je te realiseren: ‘ik voel stress omdat ik me zorgen maak om een atoomoorlog. Maar nu gaat er in mijn hoofd dus een vissenalarm af’.”
Allemaal leuk en aardig, maar ondertussen kun je er toch maar mooi last van hebben. Af en toe en uurtje eerder naar huis of wat vaker de natuur in gaan kunnen zeker helpen je stress niveau te verlagen. Maar is in sommige gevallen echt niet genoeg. Vooral wanneer je al langere tijd last hebt van drukte en dit niet zo 1,2,3 kunt veranderen is het zinvol om dit serieus aan te pakken.
Loop je rond met de stress gedachte dat je het anders wil? Pieker je veel? Zie je overal kansen (of zie je juist helemaal geen kansen), maar ben je jouw focus kwijt? Kortom worstel je al een tijdje met de gedachte dat je niet alles uit het leven haalt dat erin zit. Maar je weet niet precies wat je wil en welke stap je als eerste moet zetten?
Hoe dan ook, er ‘suddert’ iets dat je aan wil pakken. Het is tijd voor verandering! Ik help je graag! Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Kijk dan hier even.
Bron: NRC.NL
Van Big Bang tot Burn-out